Snö i Karlskoga

Instagram: @limecrime
 
Lite så här såg det ut igår på stan när jag och mamma bestämde oss för att gå på mellandagsrea. Himla fint tyckte jag faktiskt. På mellandagsrean blev det en vit stickad tröja, svart stickad tröja, blus/linne i gammelrosa med lite spets och en basic oversize grå tröja som jag troligen ska trycka något roligt på.

Exprimentera med ljuset

 
Ett tips så här i juletid när man har så mycket extra belysning, speciellt julgranen! Är att leka med det. Här ovanför ser ni en misstagsbild som blev när jag hade glömt ändra min slutartid så den blev för lång, jag rörde då med kameran och då skapas dessa ljus. Testa dig fram du också, ställ in olika bländarantal, en ganska låg iso och så lång slutar tid prova 1 sekund eller 2 sekunder och gör samtidigt en rörelse med kameran. Då kan det bli något sånt här! Ändra gärna lite med färgerna i photoshop sen för ännu roligare effekter.
 
 
Ett annat sätt att leka med ljuset kan vara att framkalla bokeh, runda oskarpa ljuscirklar. Det gör du lätt genom att ställa in manuellfokus och sedan göra oskärpa mot ljuskällan (i mitt fall en ljusslinga på våran veranda). Här ska du inte ha för lång slutartid för då slutar det istället med att det blir likadant som där uppe. Ha kanske 1/100s eller snabbare. Bländaren och ison ställs in efter hur du vill ha ljuset. Vid ett visst bländarantal kan dock bokehn ändra form och bli lite mer som en femhörning. Vilket antal det är exakt kan jag inte svara på.

Nu ska jag iväg och fira kusinen som fyller 18, iväg och testa att leka med alla ljuskällor!

Men man tröttnar fort

 
...på julen alltså, eller ja främst maten. Fy vad trött jag är! Hade tröttnat innan det ens var julafton och på julaftonsmorgonen var jag urless. Så igår bad jag mamma om att vi kunde snälla äta grillat så jag fick äta bearneise sås (som jag av någon anledning fått dille på den senaste tiden (partantes i parantes, åt i och för sig bea till julbordet också men hahaha)). Mina böner hördes och mamma grillade fläskkaré och jag fixade klyftpotatis. Är glad nu.

Julafton

 
Lite bilder från julafton! Det blev som vanligt helt efter tradition. Vaknar på morgonen, kollar julstrumpan, äter frukost, öppnar paket under granen, åker till farmor och farfar med deras julklappar, pratar lite, hjälper till med skottning, åker vidare till mormor och morfar, käkar mat, kollar på kalle, väntar, tomten kommer, paketutdelning, paketöppning, fika, prat, hemfärd, mys och sen sova. God jul i efterskott och glad mellandagsrea allihopa haha!

1 års jubileum på Träningslagret #1

 


Nu har jag levererat bilderna till Träningslagret, gjorde det faktiskt för en vecka sedan men har inte kommit mig för att publicera dem ännu. Här är i alla fall del ett av bilderna då det firades på själva gymmet. På kvällen var det mer fest i Kupolen.

De första bilderna är på Goodie Bagsen och det trevliga mottagandet. Sen lite bilder fotade när folk tränat och en föreläsning Anna höll om kost. De sista bilderna är vid Dipping tävlingen då var det DJ på plats och massa folk som skulle kolla vilken av killarna som orkade mest. Tyvärr hade bara en tjej anmält sig till Dippingtävling för damerna så det blev bara killarna. Trevligt och massa utställare också! Caféet som hemma bidrog med lite fika, någon hade nagelvård, team sportia stod med sport-bhs och vattenflaskor, lite indredning m.m.

12-12-12 12:12:(12)

Måste göra ett tidsinställtinlägg ifall jag glömmer bort att posta här imorgon. 12-12-12 12:12:(12) är det sista på likatal på ca 100 år. Och på något sätt får det väl dokumenteras. Förra året så gjorde Weronika en kullerbytta på pizzerians golv när det var 11-11-11 11:11:11. Vi får väl se vad vi hittar på i år!

Hade jag varit äldre hade jag velat förlova mig eller gifta på mig just då. Det hade varit så oerhört coolt att kunna säga det. Kanske får göra det 21-12-21 12:21:12 istället? Det är ju också ganska ballt!
 

Varför RAW format?

Alla har vi väl hört talas om att fota i RAW, eller ja många har säkert det. Vad är RAW då kan man fråga sig? Raw är ett format så som JPG, PNG, GIF (de välkändaste) och namnet talar lite för vad det är. RAW som betyder Rå på engelska. Bilden man får är alltså "Rå". JPG är ett färdigt format där kameran har färdigredigerat redan i kameran ungefär.

Oredigerad

Det har säkert hänt dig att du hittat ett motiv och du måste bara knäppa av det fort innan det flyttar på sig, t.ex. ett djur. Så du kastar dig på avtryckaren, de vandrar vidare och du har helt glömt bort att dubbelkolla inställningarna. Du kollar på bilderna och fAAAN, näst intill en helt svart bild. Men om du fotar i RAW går det ofta att rädda bilden med tillägget CameraRaw till Photoshop eller programmet Lightroom (också från adobe).


Redigerad JPG bild

Eftersom jag fotar i både RAW och JPG (jag tycker det passar mig bättre för snabb förhandsgranskning) så tänkte jag som exempel försöka rädda den här bilden från JPG-format i Photoshop och detta var det bästa jag kunde åstakomma. Ni ser hur kvalitén på bilden drastiskt rasar. Visst jag lyckades ljus upp bilden men speciellt fager blev den ju inte, eller vad säger ni?!
 
 Redigerad i CameraRaw

Här öppnade jag RAW filen i CameraRaw och började dra lite i reglagen som finns där. Snabbt lyckades jag få en helt okej bild om än lite brusig men det kan ju vara charmigt också. Kvalitén är mycket bättre, färgerna är fina och efter jag gjorde bilden la jag även på lite curves och color balance i Photoshop, samt beskar och rätade upp bilden något.
 

Hur känner jag igen RAW-filer och hur ser Camera Raw ut?

Raw-filerna ser ut och heter olika beroende på vad för märke på kamera du har. Du känner igen Nikons RAW-filer på namnet .NEF, Canons heter .CRW, Sonys .ARW / .SR2 / .SRF, eller det universala formatet .DNG som är skapat av Adobe som man oftast kommer i kontakt med om man jobbar i Lightroom. Det finns såklart en mängd mer som ni kan hitta här. För att se bild på hur en .JPG och .NEF ser ut på Windows Vista kan du klicka här och för Camera Raw (version 6.7) kan du klicka här.

Hur ställer jag in RAW-format i kameran då?

På min Nikon D3100 vet jag hur man gör och kan förklara och det är säkert ganska likt på de flesta Nikon kameror. Det stämmer nog mer eller mindre med de andra märkena men annars rekommenderar jag att du googlar din kamera + RAW inställningar eller läser i manualen som följde med kamerahuset.
 
Nikon D3100
Du klickar på knappen med ett litet i innuti på kamerahuset, det ser likadant ut som ikonen framför "Tillbaka" på bilderna här uppe. Sen kollar du på det jag ringat in och strukit under. Jag har inställt på "Raw+F" vilken innebär Raw och Fine JPG. Annars kan du välja att bara fota i RAW. Fine, norm(al), basic är olika kvalitér på JPG-formatet.

 

 

Reviderad version: 30-05-2015

Gotlandsfeeling

 
Sjuk är tråkigt och då redigerar jag gamla bilder istället! De här fåren som också kommer från ridlägret i somras när vi varit på uteritt får mig tänka på Gotland. Fan vad mysigt det hade varit att vara där. Sum' of 2013, yes please!

Look back

 
Det smyger sig in lite fler sommarbilder här då jag fortfarande inte har fotat speciellt mycket i snön mer än mina självporträtt. Det här är Tilda en hund på Nybyggets ridläger från i somras. Ridlägret då jag trippade på tå och även om det var sorgligt att det tog slut kunde jag inte bli ledsen för då var det ju bara en vecka kvar tills jag kunde få träffa Joel. Och det ledde ju till något väldigt bra!

Sjuk


Sitter inlindad i mitt täcke och kollar på musikhjälpen samtidigt som min hals is on fire och näsan är täppt. Ganska drygt men jag överlever väl. Fast lite panikartat med proven i skolan och betygsinfo, på tal om det måste jag logga in på skolan plattform och kolla mitt betyg i spanska. Kan ju vara intressant att få reda på haha...

Har förresten pysslat lite i kodmallen så nu ska t.ex. min twitterlänk, kamerainfolänk, mina länkar i menyn (förutom kategorier och arkiv) öppnas i ny flik. Har ni några problem så låt mig veta!

Sextiofem

 
Idag firade vi morfar som fyller 65 imorgon! Han hade ingen aning om att vi skulle komma så vi (alla hans barn med familj) bakade och fixade och kom dit och sjöng för full hals. Det blev riktigt lyckat och min tårta var godast (jag lovar). Pontus och jag bakade en varsin och eftersom jag är så kräsen när det kommer till tårtor blev min asbra för att jag kunde äta den haha. Marängbottnar, chokladmousse, passionfrukt, jordgubbar, toppat med mer jordgubbar, grädde och några blåbär. Den mamma håller i på första bilden!

Han fick en ny matchtröja till Bofors IK Karlskoga, de bytte ju namn tidigare i år och bytte logga så han var ju tvungen att uppdatera sig. Så från "Bofors bobcats" & "Lollo 55" till "BIK Karlskoga" & "Lollo 65". Så efter kalaset drog hälften av oss till hockey och jag somnade i soffan tills mamma sa att vi skulle åka hem haha. Grattis morfar!

Självporträtt i snön #2

 
Här kommer bilderna som jag valde att ha i designen. Nu har ni ju visserligen redan fått se de här bilderna men presentationsbilden är ju i större format! Och glad andra advent på er förresten!

En bild jag är nöjd med


 
Haha nu kommer alla de här bilderna bli så jävla upprepade men hoppas att ni står ut! Jag deltar i Linneas tävling som går under temat "En bild jag är nöjd med". Och som jag sagt så blev jag väldigt nöjd med mina självporträtt idag, wiho! Så med denna bild deltar jag.
Om jag vann skulle jag vilja få detta pris: http://www.kamda.se/polarisationsfilter-cpl-o58-mm
 

En sådan här lista

Vad har du på dig?
Stickad vit tröja och tights som jag hade på mig på självporträttsfotograferingen.

Hur mår du?
Bra! Saknar Joel men jag överlever.

Vad önskar du just nu?
Att Joel skulle vara här, att vi hade en butler och att helgen var lite längre.

Vad har du ätit idag?
En tallrik äggröra och lite bacon. Hej jag är huuuungrig!


Vad ska du göra imorrn?

Vakna och äta adventsfrukost med familjen sen kanske fota eller något skoj.


Och på onsdag?

Fira 12-12-12 12:12:12 på något vis

Vem saknar du?
Joel.

Senaste köp?
Mat på Frasses med mamma igår. Mitt egna inköp är 3 nya trosor haha!

Vad skrattade du senast åt?
Weronikas berättelse om en viss person som faceplantade rakt framför deras bil när hon satt i den på parkeringen.

    Jag och Yakari på ridlägret 2011, denna bilden som startade min gråtstund igår.


Vad grät du senast åt?

Mig själv och saknaden av Yakari.


Vem sov du med senast?

Joel!


Vad läser du just nu?

Läser ingen bok eller så förtillfället.

Senast sedda film?
Försöker minnas men jag tror nästan helt säkert att det var Snowwhite and the huntsman som förövrigt är en fantastiskt bra film!

Vilken svordom använder du mest?
Fitta, fan, helvete tror jag haha usch...

Vem var den senaste som ringde dig?
Mamma fast det var pappa som ringde egentligen.

Har du dejtat någon av en annan religion?
Tror inte någon av dem riktigt tror på en speciell relgion men båda är födda och döpta in i Svenska kyrkan. Så jag antar att svaret är nej!

Dina tre senast inkomna sms?
"Vadå?"

"*en bild*"

''Vill inte lyssna..."

Vad stod de i ditt senaste skickade sms?
"Varför?"

Vilken är din favoritfrukt?
Satsumas, annanas och passionsfrukt!

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Minns inte men vet att ett sånt här test sa Amanda Seyfried haha!

Vad är du rädd för?
Spindlar, skalbaggar, blod, höjder, bli överkörd.

En person du tycker är snygg?
Joel!


Blir du lätt svartsjuk?

Iblaaand...

Din favoritkaraktär ur en serie?
Dr Reid från Criminal Minds, no doubt! Eller Dr. Quinn från Dr. Quinn kanske, eller typ alla karaktärer i den serien åh.

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Pirri, eller Weronika som hon heter.


Vilket språk hade du velat lära dig?

Franska kanske? Fast nej jag vet inte haha. Hade varit roligt om man kunde installera språk i huvudet bara.

Vad för sorts tjejer/killar faller du för?
Vet inte jag bara faller när jag faller. Men det är mycket personlighet som spelar in. En person blir en miljon gånger snyggare om de har en bra personlighet. Skulle aldrig kunna vara tillsammans med någon bara för att han var snygg om jag inte gillar hans personlighet. Helt omöjligt!

Vart vill du åka just nu?
Nykvarn, Thailand, Irland (!!!!) och åh så många ställen!

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?
Julklapp är väl mer aktuellt nuuu, men tågpengar, locka håret saker från Åhléns ingen aning om vad de kallas och massa meraaa.

Vinteruppdaterad design

 
Nu har vintern flyttat hit också, wiiho gosigt värre!

Självporträtt i snön #1

 
Fick ryck när jag satt och kollade mina bilder på datorn och insåg att jag har inte tagit en enda vinterbild ännu. Det är ju skandal när det är sååå mycket fin snö som har kommit nu. Så sminkade mig, bytte om och ut i snön med stativ och allt.
 
Och är så himla himla glad för jag blev nöjd med bilderna och jag har haft så mycket ångest över mig själv den här veckan. Så nu får ni nog se lite självporträtt i bloggen och så ska jag bestämma vilka som som ska vara vinterbilder i designen. Har beslutsångest haha!

SommarbarnNu mitt i vintern, som jag tycker förövrigt är jättefin förutom när temperaturen drar iväg för mycket,
så slänger jag upp en av mina fotograferingar som jag varit mest nöjd med! Älskar ljuset i bilderna jag fotatde den gången. Så för er sommarälskare och vinterhatare tänkte jag bara framkalla lite längtan haha! Tyvärr askass kvalité för att jag inte förminskade innan men ni får stå ut!

Ska lägga upp bilder från fotojobbet på Träningslagret snart. De har varit färdiga ett tag men har inte kunnat leverera dem ännu så har inte velat posta dem här!